Rezervare

Portul Turistic Mangalia

Mangalia Marina – este un port turistic situat pe tarmul de Vest al bazinului Mării Negre, într-o zonă de trafic maritim comercial şi turistic constant. Portul reprezintă o reîmprospătare a trecutului maritim al zonei, Mangalia având o atestare documentară in materie de navigatie de peste 1500 de ani.

 Accesul direct de pe chei, legătura directă cu oraşul, poziţionarea într-un spaţiu ferit de vânturi puternice şi furtuni, zona întinsă potrivită pentru sporturile nautice, toate aceste trăsături transformă Mangalia într-un al doilea Monte Carlo şi într-unul dintre cele mai mari porturi turistice din zona Mării Negre. Turismul nautic capătă un caracter intern, dar şi internaţional, incluzând Portul Turistic Mangalia într-un circuial Mării Negre. Se are în vedere, de exemplu, traseul Istanbul - Varna – Mangalia – Odessa – Yalta, care poate fi realizat printr-o navigaţie costieră. Acest gen de circuit se poate extinde, incluzând şi alte localităţi-porturi turistice de pe ţărmul Mării Negre.  Din Portul Mangalia sunt două zile de navigaţie până la Odessa, o zi până în portul bulgăresc Varna şi câteva ore până la Constanţa sau în Delta Dunării, ceea ce va atrage, cu siguranţă, numeroşi turişti adepţi ai acestui gen de călătorii. Creşterea capacităţii de acostare a portului va permite includerea municipiului Mangalia în circuitul turismului nautic al Mării Negre prin organizarea unei game mai largi de activităţi sportive şi de o mai mare amploare, precum regatele. De exemplu, în august 2008, Portul turistic Mangalia a găzduit cu succes prima ediţie a Expoziţiei de Yachting Bavaria pentru ambarcaţiuni de mici şi mari dimensiuni, expuse la vânzare. Un alt eveniment organizat de Primăria Mangalia în colaborare cu Federaţia Română de Yachting s-a desfăşurat în perioada 3 – 8 septembrie 2008 sub numele de Jocurile Balcanice de Yachting, care s-a bucurat de prezenţa a 21 de participanţi din 9 ţări, cu peste 150 de ambarcaţiuni. În intervalul 13 – 14 septembrie 2008 a avut loc şi Campionatul Naţional de Vele Offshore, eveniment organizat de Yacht Club Regal Român.

Pe o lungime de cheu de 3,5 km, Portul Turistic Mangalia este compartimentat pe 4 secţiuni şi o secţiune de marină, dupa cum urmeaza:

Sectiunea 1 – cheu la -1.0 m, pe o lungime de 297 m cu o platformă de promenadă aferentă, de 6.0 m lăţime pe latura de vest şi o platforma de 13.0 m lăţime pe latura de nord. Marina este prevazută cu pontoane într-un număr comparabil cu al celor mai mari porturi turistice europene, după cum urmează:

  • 22 locuri pentru nave cu lungimi de 8 m
  • 22 locuri pentru nave cu lungimi de 9 m
  • 30 locuri pentru nave cu lungimi de 11 m
  • 42 locuri pentru nave cu lungimi de 13 m
  • 20 locuri pentru nave cu lungimi de 15 m
  • 10 locuri pentru nave cu lungimi de 18 m

Sectiunile 2 si 3 – secţiuni amenajate sub forma unui cheu la -3,0 m, asigură condiţii pentru acostarea ambarcaţiunilor de dimensiuni medii dar şi navelor de croazieră de capacităţi mari.

Ca şi pe trosonul 2, amenajarea acestui tronson va asigura condiţii pentru acostarea ambarcaţiunilor de dimensiuni medii, destinate transportului de persoane precum navele de croazieră de capacităţi mari, şi în situaţii excepţionale pescadoarelor, navelor poliţiei de frontieră şi capităniei şi, în general, altor nave care au un pescaj de 2.5 m.

Sectiunea 4 – secţiune amenajată sub forma unui cheu la – 7,0 m destinat acostării navelor de pasageri de mari capacităţi (nave de croazieră de pana la 450 locuri).